1999 A.M.C. Wolters-Arts

A.M.C. Wolters-Arts

Uitreiking 1999

Uitreiking 1999

Donderdag 25 november 1999 reikte de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en informatica voor de 18° keer de Professor Jan Troosterprijs uit. Dat jaar was deze toegekend aan mevrouw A.M.C. Wolters-Arts uit Oeffelt; zij is de eerste vrouw die deze prijs kreeg uitgereikt. Wolters-Arts werkt als technisch-analytisch medewerkster op de afdeling Experimentele Plantkunde van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Ze kreeg de prijs vanwege haar innovatieve aanpak bij het oplossen van experimentele problemen binnen genoemde afdeling.
De Nijmeegse afdeling Experimentele Plantkunde doet onder meer onderzoek aan de celbiologie van de plant. Binnen dit thema is uitgebreid onderzoek gedaan aan de cellulose microfibrillen in de celwand en zijn testmethodes ontwikkeld voor het bepalen van de effecten van vetten en vetzuren op de gerichte groei van pollenbuizen. Dit laatste onderzoek heeft geleid tot vele nieuwe inzichten met betrekking tot de groei van pollenbuizen. In 1998 is er door de vakgroep een publicatie op dit gebied uitgebracht in het vooraanstaande tijdschrift Nature, waarvan mevrouw Wolters-Arts de eerste auteur was.
Mevrouw Wolters-Arts heeft door haar creatieve en innovatieve aanpak een hoofdrol gespeeld bij het vinden van de juiste methodes voor bovengenoemd onderzoek. Door haar deskundige aanpak bij het experimenteren konden steeds weer de grenzen verlegd worden. Ze is sinds 1974 in dienst van de KUN.

Persbericht 1999

Persbericht 1999

Publiciteit: Cuijks weekblad 24-11-1999 (pdf)
Uitnodiging 1999