1995 W.H.M. Corbeek

W.H.M. Corbeek

KU Nieuws 1995

KU Nieuws 1995

In 1995 ontving W. Corbeek, senior-researchinstrumentmaker bij de afdeling Technische Zaken van de B-faculteiten, de Professor Troosterprijs voor de constructie van de stoel. De vestibulaire stoel is niet bedoeld voor ontspanning, maar voor onderzoek naar de invloed van het ‘evenwichtstelsel op oogbewegingen. Hij ontleent zijn naam aan vestibulum, de plaats in het oor waar het evenwichtsstelsel zit.
Het frame van de vestibulaire stoel is meer dan drie meter hoog. Het bestaat uit in elkaar passende achthoeken die kunnen roteren om loodrechte assen. Het stoeltje zelf zit in het midden en wordt daar vastgezet in een rechthoekig buizenstelsel dat ook nog eens om zijn eigen as kan draaien. Daarin worden de proefpersonen vastgesnoerd met een vijfpuntsgordel en een stevige schuimplastiek schouderklem. Een helm fixeert hun hoofd zodanig dat de as van oor naar oor precies in het middelpunt van het toestel ligt. Bij de constructie werd veel aandacht besteed aan de veiligheid, maar het is niet de bedoeling dat de proefpersonen in razend tempo worden rondgeslingerd “Het is geen kermistoestel”, zegt Corbeek. Ter demonstratie zet hij de stoel horizontaal en wentelt hem met een rustige, soepele beweging rond. “Dit wordt de barbecue-stand genoemd.”
De stoel is gebouwd voor de afdeling Biofysica. Op het prijskaartje staat een bedrag van 125.000 gulden. “Niet veel”, vindt de constructeur. “De universiteit van Tübingen heeft iets soortgelijks laten bouwen bij DASA en dat kostte anderhalf miljoen.” Corbeek heeft zich bij Biofysioa aangemeld als proefpersoon. “Ik hoop dat ik de eerste ben.”

Bron: KU Nieuws

Brief 1995

Brief 1995