2010 Jan Dommerholt

Jan Dommerholt

Jan Dommerholt

Hij is al 25 jaar analist bij organische chemie. Medeauteur van zeventien wetenschappelijke artikelen. Patenthouder. Vandaag ontvangt Jan Dommerholt de Troosterprijs 2010, een prijs ingesteld om het ondersteunende werk van technici en informatici bij FNWI te eren.

Jan Dommerholt verdient de prijs voor zijn belangrijke rol bij vele onderzoeksprojecten. Volgens het juryrapport is hij is de typische onopvallende teamspeler die uitermate belangrijk werk uitvoert zonder zelf echt op te vallen. Lastige chemische uitdagingen zijn hem zeer toevertrouwd.
Gaandeweg heeft hij zich ontwikkeld tot een almaar zelfstandiger opererende onderzoeker die met slechts weinig aansturing zijn eigen experimenten opzet en uitvoert. In deze nieuwe rol leverde hij een essentiële bijdrage geleverd voor een publicatie in Angewandte Chemie betreffende de metaal-vrije cycloaddities aan nitronen (2010, hot paper). Hij wist de tijd die nodig was om deze lastige klikmoleculen te maken terug te brengen van twee weken tot een kleine drie dagen. De speciale klikmoleculen die zijn reactie oplevert zijn dan ook direct gepatenteerd door de groep met als uitvinders slechts van Delft, Rutjes (beiden begeleiders) en Dommerholt. De moleculen zijn uitermate geschikt voor cellabelings experimenten uitgevoerd in samenwerking met de Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences. Ook dit leverde weer een hot paper op in Angewandte Chemie.
Inmiddels wordt de aanpak gebruikt in diverse groepen binnen IMM (Rutjes, van Hest) en NCMLS (Friedl, Lefeber, Boelens) en buiten de Radboud Universiteit. Tenslotte vormt het patent de hoeksteen van een nieuw spin-off bedrijf (SynAffix).
‘Het is duidelijk dat Jan, met zijn zelfstandig en zorgvuldig uitgevoerde bijdragen aan het onderzoek rond cyclo-octynen, een basis heeft gelegd voor vele toepassingen binnen en buiten de Radboud Universiteit Nijmegen. Vanwege zijn grote, onmisbare rol in deze ontwikkeling, en de verwachte impact van dit onderzoek voor diverse onderzoeksgebieden, verdient Jan Dommerholt de Troosterprijs 2010, ’ vindt de jury. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag.