2014 Peter Mulder

@ Dick van Aalst

Op vrijdag 27 februari 2015 a.s. reikt de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica voor de 33ste keer de Professor Jan Troosterprijs uit. Voor het jaar 2014 is deze toegekend aan de heer Peter Mulder van de afdeling Applied Materials Science waar hij sinds 1998 werkzaam is.

Peter krijgt de prijs voor de ontwikkeling van de Epitaxiaal  Lift-Off (ELO) techniek en de verwerking van de hiermee verkregen dunne-film halfgeleiderstructuren tot hoog rendement zonnecellen. Via een reeks van opeenvolgende testopstellingen is Peter er in geslaagd om het experimentele op labschaal toepasbare ELO proces door te ontwikkelen tot een bijna industrieel toepasbare technologie. Mede dankzij dit resultaat is het spin-off bedrijf tf2-devices opgericht. Via een omvangrijke EFRO subsidie wordt op dit moment in samenwerking met een groep in de regio gevestigde bedrijven de volgende stap naar de industriële toepassing gezet. Gezien zijn jarenlange ervaring met ELO en de daaropvolgende productie van dunne-film halfgeleider devices speelt Peter een belangrijke rol in dit project.

De door Peter met de ELO techniek geproduceerde dunne-film devices zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit getuige twee zonnecellen met een officieel erkend wereldrecord rendement. Hiermee vormen deze films buitengewoon interessant onderzoeksmateriaal voor zowel onderzoekers van diverse afdelingen binnen universiteit als daarbuiten (Amolf, Universiteit van Tokio). In nauwe samenwerking met deze onderzoekers weet Peter via de ELO techniek telkens dunne-film structuren met precies de juiste eigenschappen voor de verschillende onderzoeksdoeleinden te produceren. Dat dit ver uitstijgt boven het vervaardigen van standaard samples voor een onderzoek blijkt uit het feit dat hij als co-auteur is opgenomen bij tientallen wetenschappelijke publicaties.

@ Frank Nelissen – Peter Mulder tijdens zijn presentaie

@ Frank Nelissen – Peter Mulder ontvangt de Troosterprijs uit handen van Arno Kentgens