2013 Theo van Alen

@ Dick van Aalst

Op donderdag 13 februari 2014  reikte  de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en informatica voor de 32ste keer de Professor Jan Troosterprijs uit. Voor het jaar 2013 is deze toegekend aan de heer Theo A. van Alen van de afdeling Microbiologie waar hij sinds 1992 werkzaam is. Theo krijgt de prijs voor zijn voortrekkersrol bij het opzetten en implementeren van de Ion Torrent technologie. Deze zogenaamde ‘next generation sequencing technologie’ is van groot belang voor het moleculaire onderzoekswerk aan de “onmogelijke” micro-organismen die de afdeling probeert te ontdekken en exploreren. Theo heeft zich buitengewoon verdienstelijk gemaakt en een cruciale rol gespeeld bij het vergelijken van de diverse methoden die beschikbaar zijn voor ‘next generation sequencing’ van prokaryote micro-organismen. Op basis van zijn uitstekende vergelijking heeft de afdeling Microbiologie in 2012 een IonTorrent Personal Genome Machine aangeschaft. Na levering is de machine door Theo kundig opgebouwd en ingeregeld.

Na het optimaliseren van de Ion Torrent technologie heeft hij promovendi, postdocs en MSc studenten ingewerkt in de geheimen van deze methode, zodat ze grotendeels zelfstandig aan de slag kunnen. Theo blijft echter de grote vraagbaak waar de mensen graag op terugvallen.

Naast zijn uitstekende technische vaardigheden heeft Theo zeer grote didactische, sociale en organisatorische vaardigheden waardoor het experimentele werk in het laboratorium voor Microbiologie in het Huygensgebouw met onze unieke bacteriën en reactoren zo voortvarend verloopt.

@Adri Klaassen – Theo ontvangt de felicitaties

@Adri Klaassen – voor een aandachtig gehoor van familie en collega’s licht Theo van Alen zijn werk toe

@ Adri Klaassen – Theo van Alen ontvangt Troosterprijs uit handen van Arno Kentgens