2012 Gerben Wulterkens

Gerben Wulterkens wint de Prof. Troosterprijs 2012

De Professor Jan Troosterprijs wordt uitgereikt aan Gerben Wulterkens, mechanisch ontwerper bij het FNWI-Technocentrum, voor zijn bijdrage aan de FLARE, de nieuwe vrije elektronenlaser.

Gerben heeft voor de FLARE onder meer geheel zelfstandig een nieuw hoge precisie translatiemechanisme ontworpen voor de cirkelvormige verplaatsing van de twee helften van de eindspiegel in de opstelling. De bestaande commerciële oplossingen konden de nauwkeurigheid van deze verplaatsingen nooit groter maken dan ongeveer eenhonderste graad. Gerben’s oplossing kent een experimenteel bevestigde nauwkeurigheid van maar liefst de helft van eenduizendste graad. Hierdoor is de breedte van de spleet tussen de twee spiegels, en daarmee het vermogen van het uittredende laserlicht, zeer nauwkeurig af te stellen. Omdat dit ontwerp van het translatiemechanisme niet gesmeerd hoeft te worden, is het bovendien zeer geschikt voor toepassingen onder hoog vacuüm. Gerbens vinding is dermate uniek, dat nu wordt onderzocht of een patent- of octrooiaanvraag mogelijk is.

Naast zijn essentiële oplossingen voor de FLARE, is het vermeldenswaardig dat hij belangrijke bijdragen leverde aan het ontwerp van de nieuwe hybride magneet in het HFML, een nieuw lasersysteem ontwierp en een nieuwe vestibulaire stoel bedacht voor de afdeling Biofysica.

Gerben Wulterkens bezit ontwerpkwaliteiten, kennis van de eindige elementen analyse en een energie die hem uniek maken op onze faculteit. Hoe complexer het probleem, hoe groter de uitdaging voor Gerben!

http://www.radboudnet.nl/actueel/nieuws/@878141/troosterprijs/